recept: Tepertős pogácsa, Kifőzde
Tepertős pogácsa
Ennek a dokumentumnak a kiinduló oldalát itt találod: http://www.kifozde.hu

Hozzávalók:

Elkészítés:

70 dkg rétesliszt,
30 dkg tepertő,
5 dkg sertészsír,
2 dkg élesztő,
2 db tojássárgája,
1 dl száraz fehérbor,
1,5 dl tej,
őrölt bors, só





A tepertőt ledaráljuk, és a zsírral, sóval, őrölt borssal és kevés liszttel összedolgozva hűtőbe tesszük felhasználásig.
A tejet meglangyosítjuk, elkeverünk benne kb. 2 deka lisztet, belemorzsoljuk az élesztőt, megkelesztjük.
A megmaradt lisztből, - ha a kovász duplájára növekedett - a tojássárgájával, a borral és sóval közepes keménységű tésztát gyúrunk.
Kelesztjük, a kinyújtott tésztát megszórjuk a töpörtyűs masszával.
Aztán fentről lehajtuk a tésztát (felezzük), majd balról jobbra újra hajtuk.
Pihentetjük kb. 20 percet, aztán megint nyújtjuk... stb.
Összesen négyszer.
Természetesen a hajtogatások között a tésztát hűtőben pihentetjük.
Az utolsó pihentetés után 2,5 cm vastagra nyújtjuk, tetejét 2 mm mélyen bevagdossuk, 5-6 cm átmérőjű pogácsaszaggatóval kiszaggatjuk (ezzel kb. 45 pogácsát nyerünk), kézzel megsodorjuk (formázzuk), tetejét megkenjük a felvert tojással, sütőlemezre tesszük, utókelesztjük.
Forró sütőben aranysárgára sütjük.
Lehetőleg forrón rakjuk tálra, és szolgáljuk fel egy korsó hideg sör kíséretében.



Ha tetszik a recept, küldd el emilben, lájkold, +1-ezd! Ha van csepp időd, véleményt is írhatsz, nem kell regisztrálni! Ott van minden kéznél, a cím alatt.

JK - A főzésben járatlanok is bátran nekiállhatnak, elkészítése közepesen időigényes.


Kapcsolódó anyagok: töpörtyűkrém
 töpörtyű
 sajtos pogácsa

Forrás: Internetes gyűjtés.

MENÜ bezárása

Első megjelenés: 2008.08.18. Utoljára frissítve: 2008.08.18.
Utolsó megtekintés: több, mint 5 napja (2024-04-27 20:38:10 - 2.58)
Hozzászólások:

Megjegyzés a recepthez