70 dkg rétesliszt,
30 dkg tepertő,
5 dkg sertészsír,
2 dkg élesztő,
2 db tojássárgája,
1 dl száraz fehérbor,
1,5 dl tej,
őrölt bors, só
|
A tepertőt ledaráljuk, és a zsírral, sóval, őrölt borssal és kevés liszttel összedolgozva hűtőbe tesszük felhasználásig. A tejet meglangyosítjuk, elkeverünk benne kb. 2 deka lisztet, belemorzsoljuk az élesztőt, megkelesztjük. A megmaradt lisztből, - ha a kovász duplájára növekedett - a tojássárgájával, a borral és sóval közepes keménységű tésztát gyúrunk. Kelesztjük, a kinyújtott tésztát megszórjuk a töpörtyűs masszával. Aztán fentről lehajtuk a tésztát (felezzük), majd balról jobbra újra hajtuk. Pihentetjük kb. 20 percet, aztán megint nyújtjuk... stb. Összesen négyszer. Természetesen a hajtogatások között a tésztát hűtőben pihentetjük. Az utolsó pihentetés után 2,5 cm vastagra nyújtjuk, tetejét 2 mm mélyen bevagdossuk, 5-6 cm átmérőjű pogácsaszaggatóval kiszaggatjuk (ezzel kb. 45 pogácsát nyerünk), kézzel megsodorjuk (formázzuk), tetejét megkenjük a felvert tojással, sütőlemezre tesszük, utókelesztjük. Forró sütőben aranysárgára sütjük. Lehetőleg forrón rakjuk tálra, és szolgáljuk fel egy korsó hideg sör kíséretében.
Ha tetszik a recept, küldd el emilben, lájkold, +1-ezd! Ha van csepp időd, véleményt is írhatsz, nem kell regisztrálni! Ott van minden kéznél, a cím alatt.
JK - A főzésben járatlanok is bátran nekiállhatnak, elkészítése közepesen időigényes.
|